skip to Main Content

 

Поведенческата терапия за сваляне на килограми може да бъде много ефективна при деца с тежка форма на затлъстяване, показва ново проучване на Karolinska Institutet в Швеция.

Въпреки това, лечението за промяна на хранителните и спортни навици трябва да бъде проведено навреме, тъй като при юноши със същия проблем няма подобен успех.

Резултатите за тези тежко затлъстели юноши, които са изложени на сериозен риск от заболявания и социална изолация, са наистина тревожни”, казва Клод Маркус, професор по педиатрия в Karolinska Institutet. „Трябва да бъдат разработени нови методи на лечение, а за някои млади хора дори се налага операция.

В настоящото проучване, публикувано в научното списание Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, изследователите оценяват форма на поведенческа терапия за тежко затлъстели деца, която е съсредоточена върху упражнения и диети. За период от три години децата се срещат редовно с екип, който включва лекар, психолог, физиотерапевт, медицинска сестра и диетолог в Rikscentrum Barnobesitas, национален център по детско затлъстяване към детската болница „Астрид Линдгрен” в Стокхолм. В проучването участват 643 затлъстели деца и юноши на възраст от 6 до 16 години, които са започнали лечение между 1998 и 2006 г.

Резултатите показват, че поведенческата терапия е ефективна за по-малките деца, особено за тези с тежко затлъстяване. Но колкото по-големи са участниците, толкова по-трудно става да бъдат променени техните хранителни и спортни навици. Тийнейджърите с умерено затлъстяване показват слаба реакция към терапията, но за по-голямата част от тези с тежко затлъстяване тя не е имала никакъв видим здравен ефект.

Проучването също разкрива, че повечето затлъстели юноши вече са имали проблеми с теглото в началното училище, което води изследователите до заключението, че е имало възможност за успех, ако лечението е било започнато още на шест-седем годишна възраст.

„За съжаление, в момента данните от Шведския национален регистър за затлъстяване при децата, BORIS, сочат, че средната възраст за започване на лечение е десет години,” казва д-р Пернила Даниелсон, член на екипа. „a някои здравни власти не предлагат никакво лечение за деца с наднормено тегло.”

Проучването е финансирано със субсидии от Шведската асоциация на местните власти и райони, Националният борд по здраве и социални грижи, Стокхолмската масонска фондация за детско благополучие и Катедрата по клинични науки, интервенция и технологии към Karolinska Institutet.

The Science Daily

 

 

Back To Top