skip to Main Content

Вашето бебе има много да ви каже с бебешки разговори.

Това ви позволява да знаете кога е гладно и кога яденето е достатъчно. Бебето ви казва как предпочита да го държите и колко му харесва (или не обича) да го разклащате. Родителите познават възходите и паденията в деня на детето си, любимите му играчки, звуци, мелодии (песнички). Показва ви кои са любимите му хора (в повечето случаи това сте вие-неговоте родители).

Месеци, преди бебето да изрече първата си дума, вие вече се разбирате доста добре – и всичко това без нито една дума от негова страна.

Не всички съобщения от бебета са ясни. Поведението на новородено изглежда странно – не защото сте неопитен родител, а защото поведението на новороденото е непредсказуемо. Консултантът по кърмене Катрин Уотсън Генна си спомня: “Никога няма да забравя един ден, докато първородното ми дете беше на две седмици. Той плачеше и не можехме да разберем защо – с мъжа ми плачехме заедно с бебето! Какво да правим? Не е възможно да иска да яде отново?! Но това беше – той беше гладен дори след като го нахранихме, дадохме му още и той спря да плаче.”

Чрез бебешки разговори вашето бебе ще изразява и други нужди освен глад. То може да бъде самотно, да му е прекалено горещо или студено, отегчено, развълнувано или уплашено. Понякога ще бъде доволно от грижите, друг път ще се нуждае от прегръдка. Барбара Никале, медицинска сестра, обяснява: “Бебетата имат свои собствени мисли и чувства – на бебе ниво – още от раждането.” Ако мислите за бебето като за Собствен малък развиващ се човек, това ще ви помогне да задоволите нуждите му.

Бебетата се нуждаят от нежни и любящи жестове от родителите си. Когато новороденото заплаче, това е силен сигнал, който подсказва на родителите, че трябва да го утешат, гушнат или поносят. То казва: “Имам нужда от теб! ” Важно е да се реагира своевременно, за да се облекчат неприятностите и да се успокои детето.

От самото начало, бъдете наблюдател – по тих, спокоен начин, просто гледайте как се държи бебето ви. С течение на времето, докато детето расте, ще го опознавате още по-добре. Ще започнете да научавате какво означават малките изражения на лицето и движенията на тялото.
Никой не разбира перфектно какво точно иска бебето всеки път, когато се намръщи или плаче. Важно е да полагате усилия, за да прочетете какво се нуждае то. Ключът е да се опитате да разберете и бебето да знае, че неговите нужди са важни за вас. “Бебето знае, че сте се опитали”.

Източник: https://www.todaysparent.com

Back To Top