skip to Main Content

Вярвате или не, докато бебетата достигнат своята първа годинка, те ще са научили всички звуци, необходими им да говорят на родния си език. Колкото повече четете на глас, толкова по-бързо то ще свиква с думите и звуците.
Четенето на глас помага на бебето с комуникацията, въвежда в съзнанието му числа, букви, думи, изгражда слухът и лексикалната му памет. С четенето бебетата придобиват информация за света около себе си.
Когато четете имате различни емиционални състояния, то ги чува и вижда. С четенето го насърчавате да се концентрира, да задава въпроси, а и да им отговаря. Децата подобряват езиковите си умения, започват да имитират звуци и да бъдат все по-любопитни за заобикалящият ги свят.
Може би основната причина поради, която трябва да четете на вашите деца е, че така се задълбочава връзката дете-родител.
За да четете на детето не се изискват специални умения, само вие, вашето дете и няколко книжки. Четенето може да продължава по няколко минути на ден, стига да е често. Не се притеснявайте ако не можете да завършите някоя от книжките, съсредоточете се там, където детето се забавлява.
Докато четете:
-прегърнете детето така, че то ще се чувства сигурно и уютно;
-променяйте гласа си ако е необходимо (за да имитирате различни животни);
-коментирайте и показвайте картинките от книжката;
-не се притеснявайте да препрочитате определена книжка.

Докато детето ви расте, насърчавайте го да докосва книжките, да се заглежда в тях и да се заслушва във вашите разкази.

Back To Top