skip to Main Content

С първата глътка въздух започва нашият живот след раждането и с последния дъх завършва. Дишането е един от най-естествените процеси в нашето тяло. Той протича автоматично, но природата ни е позволила, когато решим, да можем да го контролираме. Всеки е забелязал как при силен стрес “ дъхът ти спира”. В този момент, за да продължим напред, трябва да възстановим  дишането, а даже още по-добре да поемем дълбоко въздух. 

С всеки дъх поемаме кислород, необходим за работата на всяка клетка от нашето тяло и отделяме непотребни вещества. В обичайна ситуация повечето хора използват много малка част от общия капацитет на белите си дробове. Когато има повишени нужди ( стрес, физическо усилие) автоматично се увеличава броя вдишвания и обема на дишане. Но голяма част от хората, дори когато имат повишена нужда от кислород, продължават да дишат плитко ( използват само най-горните участъци от белите дробове). Забавянето на дъха ( удължаването му) и увеличаването на обема на вдишвания въздух в тези случаи води до изпълване на целия бял дроб с въздух , и преноса на кислород и въглероден диоксид през алвеолите е много по-ефективен 

Дълбокото дишане е полезно във всеки един момент от нашия живот. Наблюдавайте как здравото дете  диша докато спи – то използва всички отдели на белите дробове  – при всяко вдишване се издува коремчето му и гръдния му кош се разширява нагоре и настрани, а при издишване спадат. А сега сложете едната ръка на своя корем, другата под мишницата с длан върху ребрата. Поемете с обичайния си дъх. Забележете коя ръка и колко се повдига. В най-лошия случай само ръката на гръдния кош се повдига и то съвсем леко. Това означава, че използвате само най-горните участъци на белите дробове. Ако усещате разширяване на гръдния кош значи дишате предимно гръдно ( използвате средните отдели на белите дробове). Ако усещате с ръката на корема, че той се издува при вдишване значи дишате коремно ( изпълнили сте долните участъци на дробовете с въздух ). При дълбок дъх, при който използваме целия капацитет на белите дробове има усещане за изпълване на корема с въздух, но също и гръдния кош се разширява встрани и нагоре.  

Когато за известно време наблюдаваме дишането си и започнем да го контролираме практикуваме осъзнато дишане.  

Какви са ползите от осъзнатото дишане: 

  1. Успокоява и концентрира ума 
  1. Забавя сърдечната дейност (пулса) и нормализира артериалното налягане  
  1. Подобрява функцията на белите дробове  
  1. Подобрява храносмилането  
  1. Подпомага функционирането на ендокринната система  
  1. Тонизира организма ( тъй като до всички клетки в тялото отива повече кислород) 

Разбира се не можем да контролираме съзнателно всеки един дъх, но отделяйки няколко минути на ден да наблюдаваме дишането си и да го задълбочаваме постепенно може да приучим тялото да диша по-дълбоко и по-бавно.  

Вместо да пием поредната чаша кафе, защото ни се спи и мозъка ни се нуждае от кислород (тялото ни го показва като се прозяваме), или да се чудим как да “намалим стреса”, който ни заобикаля, може да опитаме просто да спрем за минута и да дишаме. Дишането е безплатно, няма нежелани ефекти ( когато го практикуваме правилно и не насилваме тялото), не изисква определена обстановка и екипировка, може да го правим навсякъде и по всяко време, и дори другите няма да забележат. 

Нищо не ви пречи поне да опитате.  По темата има много информация навсякъде около нас. Има различни дихателни практики ( някои са предимно успокояващи, други са предимно енергизиращи, но всички са балансиращи) подходящи за различните типове хора. Всеки, който иска, може лесно да се задълбочи в темата. Дори просто да наблюдавате дъха за няколко минути пак ще се почувствате по-добре ( доказано е). 

Д-р Радка Лазарова 

Back To Top