skip to Main Content

Уважаеми пациенти,

За Ваше удобство Поликлиника България предлага домашно посещение от дерматолог. Вижте мнението на д-р Деница Желева за грижата за кожата в условията на извънредно положение:

Различните заболявания имат свои отличителни черти, които ги правят разпознаваеми от лекаря още докато слуша разказа на пациента. В изминалите дни обаче много пациенти пренебрегват грижата за кожата си като подминават някои наглед леки, но в същност важни симптоми, индикиращи кожен проблем.

Живият контакт с лекар обаче не може да бъде отлаган прекалено дълго. Оплакванията на всеки пациент са купчина парченца, които трябва да се подреждат бавно и внимателно, за да сглобим накрая пъзела на болестта. А болестта може да има много лица. Именно затова спазвам няколко правила, които ми позволяват да се грижа за пациентите си всеки ден.  Всеки ден, дори във време на пандемия!

  1. 7 диагнози: По време на специализацията по кожни и венеричски болести се научих, че всеки път, когато видя един обрив, трябва да имам 7 възможни диагнози. Кожните заболявания приличат помежду си и това налага провеждането на детйлен и обстоен преглед.
  2. Ясни и подробни инструкции: Обясняването на естеството на заболяването и разписването на подробна рецептурна бланка са в основата на ползотворната комуникация между лекар и пациент.
  3. Прости правила: Изписване на възможно най- малко лекарства, за кратък период. Пациентите се придържат към дадена терапия в рамките на първите 2-3 седмици. След това приложението на кремове, спрейове и др. е все по-рядко.
  4. Обучение на пациента: В случай на хронично рецидивираща дерматоза е желателно пациента да бъде обучен как да се справя с бъдещите влошавания на болестта. В противен случай рискуваме пациентът да продължи да обикаля от лекар на лекар в опит да открие лек за заболяването си.
  5. Помогни с усмивка: Необходимо е да дадем отговор на всички въпроси , които вълнуват пациента. Например, изключително често има родители, които не са достатъчно добре информирани по отношение на локалното приложение на кортикостероидни кремове. Те имат своите страхове и опасения, а моята работа е да разсея всички тези притеснения.

С идването на пролетта се очаква увеличване на честотата на някои кожни заболявания, които чувствително намаляват качеството на живот. Това са заболявания, които имат склонност да се развиват през пролетно-есенния период,  като например уртикария, розов лишей, различни видове дерматити и други.

От друга страна повишеното ниво на стрес обостря хрочнично рецидивиращи заболявания от групата на атопичния спектър, папуло-сквамозни дерматози (псориазис вулгарис, лихен симплекс, кератодермии). Вирусните и бактериални заболявания като еризпилел, импетиго, херпес зостер, херпес симплекс  и други се наблюдават целогодишно, с тласъчно протичане  и склонност към по-често усложняване при възрастни пациенти над 60 години.

За допълнително удобство и в отговор на извънредното положение, в Поликлиника България вече предлагаме нова услуга – посещение на дерматолог в дома на пациента при спазване на всички мерки за безопасност на болния, семейството му и лекаря. Целта е да се приложат всички принципи на добрата медицинска практика за осигуряване на навременна и адекватна помощ на пациента за бързо облекчаване на оплакванията и справяне с проблема в дългосрочен план. 

След домашното посещение от дерматолог, можете да проведете вторинчна консултация или проследяване на Вашето състояние с помощта на Consento, под формата на телемедицинска консултация или с идползването на Дневник на пациента. Повече за тези възможности можете да научите на сайта на Consento – https://consento.bg

Нека не забравяме, че кожата представлява 2 m 2, по-които можем да четем какво се случва под повърхността. Covid-19 пандемията ще отмине, но не бива да позволяваме други заболявания да оставя своя отпечатък върху нас, върху нашата кожа. Тя е нашата най-ценна обвивка и бариера и ние трябва да се грижим за нея, за да можем отново да я покажем на слънцето, вятъра, водата … здрава и сияна!

За детейли за записване на домашно посещение при дерматолог, можете да се свържете с денонощния кол център на телефон 02/ 401 78 78.

 

Back To Top