skip to Main Content

С настъпването на есента и намаляването на температурите тялото ни започва да изпитва потребност от по-калорична храна и в съответствие с природните закони се опитва да натрупа мазнина за зимния период.

Есента е сезонът който най-вече свързваме с богатството на реколтата. Есента изобилства от плодове и зеленчуци, които са богати на витамини, минерали, антиоксиданти, хранителни влакнини. Не случайно говорим за есенни картофи, които са с по –високо съдържание на белтъци и въглехидрати, натрий, магнезий и фосфор в сравнение с техните пролетни алтернативи. Зрелият фасул е 10 пъти по богат на белтъци, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали от зеленият фасул. Есенната скумрия и есенният паламуд са 4-5 пъти по богати на мазнини.

Най-добре се усвояват продуктите, които са характерни за климатичната зона в която живеем. Есенните плодове и зеленчуци, отглеждани в нашата страна не трябва да се пренебрегват, защото са с оптимално съдържание на полезни хранителни вещества и защото е важно преди настъпване на студените месеци да заредим организма си с витамини, минерали, антиоксиданти и хранителни влакнини, като заложим на сезонните плодове и зеленчуци, обагрени в есенните цветове – зелено, жълто, оранжево и червено.

Всички знаем, че витамините и минералите са изключително важни за имунитета. Приемът им под формата на хранителни добавки обаче рядко може да окаже същия позитивен ефект, какъвто се наблюдава при приема на естествените им източници – плодовете и зеленчуците. В състава на тези храни витамините и минералите са комбинирани така, че взаимно улесняват усвояването си в организма.

През есента трябва да добавяме към храната си зеленчуци, които са носители на антибиотични субстанции. Такива са например растенията лук и чесън, имащи бактерициден ефект по отношение на инфекциите, които могат да ни атакуват. Не трябва да забравяме, че за да сме устойчиви, имунната система изисква и пълноценен белтък – това означава да не се лишаваме от мляко, млечни продукти, риба, леки меса без видими тлъстини и яйца. Не пренебрегвайте и киселото мляко. Полезните бактерии, съдържащи се в него и в млечните продукти, са много важни за доброто храносмилане и имунната система, защото те успешно се борят с размножаването на вредните бактерии. Ядките също са носители на ценен растителен белтък, комбиниран с много добър мастно-киселинен състав, богат на омега-3 мастни киселини. Гъбите можем да добавим също в менюто си, защото те са носители на повече от 300 полезни вещества. И през есенния сезон, менюто в  поне два дни от седмицата е добре да бъде постно – да приемаме повече бобови храни като леща, грах, фасул и др.

Ако през лятото идеална храна са студените зеленчукови супи, плодовите сладоледи, салатите и студените напитки, то през есента те се заменят от топли супи, топли ястия и топли напитки, които успешно ни помагат за нормалната обмяна на веществата и за терморегулацията на организма.

Доц. д-р Лалка Рангелова

Back To Top