skip to Main Content

Главата на бебето изглежда странно.

Представяли сте си перфектно личице на вашето бебе като от списание – кръгли и розови бузки, греещи очички? Първите дни не очаквайте нищо подобно. В началото главата на новороденото може да има странна конусовидна форма. Това се дължи на дългият период, който бебето е прекарало в близост до таза ви. Отвори в черепа му позволяват да изваят формата си, за да се поберат през родилния канал. Това предпазва от черепни фрактури или увреждане на мозъка по време на вагинално раждане. Ако при раждане бебето се е плъзнало на ноздрите си, те могат да бъдат леко смачкани. Течности, натрупани под кожата му могат да направят очите да изглеждат подпухнали. Може дори да има няколко малки синини по лицето и скалпа, ако  са използвани форцепс или вакуум, когато го вадят. Само трябва да бъдете търпеливи – съвсем скоро ще се превърне в ангелът, който сте си представяли.

Нервно бебе?

Все още развиващата се неврологична система изпраща повече електрически импулси към мускулите, отколкото е необходимо, които могат да накарат брадичката или краката на бебето ви да треперят.

Бебето е винаги гладно.

Кърмените бебета са склонни се хранят често, защото кърмата се усвоява по-бързо. Между четвъртата и шестата седмица бебето ви ще има “вълчи глад”. Това е напъло нормано, защото има нужда от прием на голямо количество калории.

Ръцете и краката на бебето са студени.

Кръвоносната система все още се развива, кръвта е насочена към жизненоважни органи и системи, където е необходимо най-много. Ръцете и краката му са последните части на тялото, където да получи приток на кръв. Това може да отнеме до три месеца, за да се адаптира напълно към живота извън утробата. Бебето ви ще става все по активно и кръвообращението му ще се подобрява

Бебето има мазолче върху устните си.

Много новородени развиват пришки от енергичното сукане на бутилка или на гърдата. В някои случаи, ги е имало дори при раждане. В действителност, свръхрастеж на кожата втвърдява ръба и може да схване зърното по-лесно. Мазолчето ще изчезне само по себе си в рамките на няколко месеца.

Изпражнението на бебето изглежда като диария.

Кърмените бебета имат жълти изпражнения, които са течни и неоформени, докато изкуствено хранените бебета имат кафеникав цвят и консистенцията на мек сладолед. Някои бебета акат десетина пъти на ден, докато други само няколко пъти в седмицата. Докато детето ви наддава на тегло и няма подуване на корема всичко е наред.

Бебето киха.

Новородените кихат много, но не защото са болни. Това е просто начина, по който да изчистят носа и дихателните си пътища . Когато майката храни детето, притиска носа му. След като се нахрани, бебето ще си поеме дъх или ще кихане, за да отворите носа отново.

Кожата на бебето се бели.
Докато бебето ви е околоплодната течност, кожата му е защитена от водната среда чрез покритие от бял, восъчен материал. След като се роди горния слой на кожата изсъхва и започва да се бели. Цялото тяло на детето може да се обели (въпреки, че е най-забележимо по ръцете и краката). Не се опитвайте да се откъсвате снежинките – може да се отстрани и кожа, която не е готова за белене. Лющенето обикновено продължава около една до две седмици.

 

Back To Top