skip to Main Content
Снимка към статията "Ниските нива на омега-3 и трудностите с четенето" в блога на 1ДКК

Проучване на Оксфордския университет показва, че част от децата във Великобритания на училищна възраст между 7 и 9 години имат ниски нива в кръвта си на важните мастни киселини ОМЕГА-3.

Проучването разкрива, че нивата в кръвта на децата на дълговерижната ОМЕГА-3 DHA (формата, която се намира в най-голямо изобилие в мозъка) може „значително да предскаже” до колко добре те могат да се концентрират и да учат.

Изследователите от Оксфорд обясняват откритията си на конференция в Лондон на 4 септември. Наскоро са те са били публикувани и в журнала PLOS One.

На конференцията изследването е представено от неговите автори Д-р Алекс Ричардсън и професор Пол Монтгомъри от Центъра за Интервенция, базирана на доказателства и Отдела за социална политика и интервенция към Оксфордския университет. То е първото по рода си, което изследва нивата на ОМЕГА-3 в кръвта на учениците в Англия.

Дълговерижните ОМЕГА-3 мастни киселини (EPA – ейкозапентаенова киселина и DHA – докозахексаенова киселина), които се намират в рибата, морските дарове и някои водорасли са от изключителна важност за структурата и функцията на мозъка, както и за здравото сърце и имунна система. От родителите, които сами съобщавали на учените за режима на хранене на своите деца, станало ясно, че девет от десет деца ядат риба по-малко от два пъти седмично, а едно на всеки десет не яде риба изобщо.

Съгласно препоръките за здравословно хранене на Великобританските здравни власти, поне два пъти в седмицата трябва да се яде риба. Това е така, защото също както витамините, ние получаваме ОМЕГА-3 мастни киселини чрез храната. Макар че на теория организмът произвежда EPA и DHA от ОМЕГА-3 с къси вериги (които се съдържат в растителното олио), проучванията показват, че това преобразуване не е много надеждно.

За изследването са взети проби от кръвта на 493 деца в училищна възраст между 7 и 9 години от 74 държавни училища в Оксфордшир. За всички деца се е смятало, че имат умения по четене под средното ниво, спрямо националната оценка на децата на възраст 7 години или по оценката на техните учители.

Единият от авторите, професор Пол Монтгомъри казва: „Чрез извадка сред почти 500 деца в училищна възраст, ние открихме, че нивата на ОМЕГА-3 мастни киселини в кръвта значително подсказват за поведението на детето и неговата способност за учене. По-високите нива на ОМЕГА-3 и по-специално на DHA се асоциират с по-добра памет и четене и по-малко проблеми с поведението, съгласно оценката на родители и учители.

„Тези резултати са особено ценни, като се вземе предвид, че имахме ограничен набор от оценки, особено що се отнася до DHA в кръвта, но също и при четенето, тъй като нивото на четене на три-четвърти от тези деца все още беше под необходимото за възрастовата група, в момента на анализа. Макар че са нужни още изследвания, ние смятаме, че тези разкрития могат да се приложат генерално за всички ученици в Обединеното Кралство.”

Д-р Алекс Ричърдсън добавя: “Дълготрайните импликации на ниските нива на ОМЕГА-3  при децата не могат да бъдат предвидени. Но от това проучване става ясно, че много от децата, ако не и мнозинството в Англия, вероятно не получават достатъчно дълговерижни ОМЕГА-3 мастни киселини, от които всички се нуждаем, за да имаме здрав мозък, сърце и имунна система. Това е сериозен повод за притеснение, тъй като ние открихме, че ниските нива на ОМЕГА-3  в кръвта е свързано с по-слабо поведение и учене при тези деца. При възрастните, подобно ниво на ОМЕГА-3 в кръвта като при повечето от децата, които ние проучихме, би било знак за висок риск от сърдечносъдови инциденти. Това отговаря и на споделеното от родителите, че повечето от тях не спазват указанията за прием на риба и морски продукти. Също така, много малко от тях са приемали добавки или храни, които могат да подсилят ОМЕГА-3.”

Сегашните открития се базират на по-ранната работа на двамата учени, която показва, че хранителните добавки с ОМЕГА-3 DHA подобряват едновременно четеното и поведението при децата в училищна възраст, които изостават с четенето. По-ранните изследвания вече са показали ползата от добавки с дълговерижни ОМЕГА-3 (EPA + DHA) при деца със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, диспраксия, дислексия и подобни заболявания.

Изследванията на DHA на Оксфордския център за образование и поведение продължават тези открития сред децата от общата училищна популация. „Техническият напредък в последните години позволява индивидуалното изследване на ОМЕГА-3 и дъги мастни киселини от кръвни проби, взети от пръста. Тези нови техники са революционни, защото в миналото са били нужни проби кръв от вената и това сериозно е ограничавало изследването на нивата на ОМЕГА-3 при здравите деца във Великобритания”, обяснява д-р Ричардсън.

Авторите смятат, че това изследване се отнася до населението на Великобритания, тъй като разпределението на оценките в извадката е в рамките на стандартните за населението граници за четене и поведение. Въпреки това, те предупреждават, че е възможно разкритията да не са приложими за други по-разнообразни в етническо отношение популации, тъй като генетичните разлики вероятно се отразяват върху метаболизма на ОМЕГА-3 мастните киселини. Повечето от децата, участници в проучването са бели британци.

http://www.sciencedaily.com/

Back To Top