skip to Main Content
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Уважаеми пациенти и родители,

В контекста на чести коментари и изразени съмнения по повод административната такса, заплащана от пациентите на МКЦ „Моят лекар“ бихме желали да посочим следното:

Българското здравеопазване и в частност първичната медицинска помощ (тук попада дейността на общопрактикуващите лекари) оперира в условия на тежко и абсолютно недостатъчно финансиране от страна на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

Като пример можем да посочим следното:

За пациенти на възраст от 0 до 18 години общопрактикуващият лекар получава по 1,45 лв. на месец на брой пациент или 17,40 лв. за година. Това означава, че ако пациентът посети личния си лекар 3 пъти в месеца, за всяко посещение лекарят ще получи средно по 0,49 лв.

В подобни условия е абсолютно непосилно за лекаря да предостави адекватна медицинска услуга, а още повече и административна такава, покриваща дейности като запазване на часове през денонощен кол център, поддържане на детайлно здравно досие, партньорство с организации, позволяващо извършване на консултации с доверен лекар в рамките на семейна ваканция и т.н.

Моделът, който следваме и който хиляди наши пациенти и техни родители оценяват, е допълнително заплащане на административна такса.

За целта всеки пациент (негов родител) има сключен договор за административно обслужване по силата, на който заплаща и административна такса към нашия партньор „Верум Здравен Мениджър“ ЕООД.

Този модел на дофинансиране в медицината е абсолютно работещ и законен.

В периода от ноември 2016 г. до април 2018 г. МКЦ „Моят лекар“ премина през общо 13 различни проверки от страна на институциите, контролиращи дейността на лечебните заведения. Това са НЗОК, РЗИ, Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО). Общо 9 от тези проверки са в следствие на подадени сигнали от пациенти за незаконосъобразност на административната такса.

Това ни даде допълнителни насоки и препотвърди законността на начина ни на работа.

Към днешна дата в страната има над 4000 общопрактикуващи лекари, над 800 от които в град София, и всеки от Вас е в пълното си право да избере най-подходящия за себе си и семейството си.

Не бихме желали да работим в условия на постоянно съмнение и недоволство. Всяка една организация има своите правила, а в същото време ние винаги сме били прозрачни в действията си. Публично обявяваме защо и как работим, за да можете Вие да направите Вашия информиран и свободен избор.

 

С уважение

Д-р Б. Радуилов

Управител „МКЦ Моят лекар“[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Back To Top