skip to Main Content
Снимка към статията "Защо децата се страхуват от тъмното" в блога на 1ДКК

Много деца изпадат в ужас, когато чуят звуци, а около тях е тъмно.

Всички нас ни е било страх по едно или друго време, на една или друга възраст. Страхът е естествено и необходимо чувство, което ни изпраща предупредителен сигнал да бъдем внимателни и предпазливи. Тези чувства достигат до нашите нервни окончания и стимулират всичките ни сетива.

Нашето ярко и необуздано въображение може да пресъздаде толкова невероятни неща – красиви и страшни, в зависимост от условията и околната среда. От екраните (на телефони, компютри, таблети, телевизори и др.) често се виждат и чуват картини и звуци, които могат да изплашат както дете, така и възрастен.

Децата често показват страх от тъмното преди лягане. С течение на времето и търпението на родителите, тези страхове в крайна сметка се разсейват, дори изчезват напълно. Какво може да се направи в тези случаи:

-нека децата ви знаят, че са в безопасност. Когато са изплашени и несигурни, те не могат да спят нормално. Обяснете им, че няма какво да им се случи, докато вие сте при тях.

-следете с какво се хранят преди лягане. Захарта стимулира мозъка и заспиването е по-трудно. Вечерни закуски като бадемите, които съдържат триптофан и магнезий са за намаляване на мускулната и нервна функция. Сиренето и други млечни продукти също са чудесен избор. Лайка или маточина чай с капка мед е успокояващ и дрямка-насърчаване. Чай от маточина и/или лайка с малко мед, действат успокояващо и помагат за по-бързото заспиване.

-следете какво децата ви гледат и четат преди лягане. Ако гледат стресиращи филми или предавания, обяснете им, че това не е реално.

-създайте помеджу си ритуали преди заспиването, с които да бъдат сигурни, че са в безопасност преди заспиване. Може да “проверявате” зад вратата, под леглото или зад завесите.

 

Back To Top