skip to Main Content
снимка към статията "странни неща" в блога на 1ДКК

Не всеки коментар за децата и родитеството може да е полезен. В старанието си хората да дават съвети на родителите, могат да звучат доста странно, понякога и досадно. Защо хората си мислят, че един родител иска да чуе това?

“Детето ви изглежда гладно! Защо не му давате повече?” Тези коментари често възникват след като детето се е нахранило, но въпреки това продължава да плаче или да бъде неспокойно.

“Не му ли е студено? Защо детето ви е без шапка?” Дори да е средата на август, някои хора мислят, че всяко бебе е в “смъртна” опасност, ако дори малко му е студено на главата.  Чувстват се длъжни да коментират и облеклото му – “облечено е като момченче/момиченце”.

Неопределените медицински становища са коментарите, които причиняват най-много стрес на родителите. Когато непознат ви каже, че детето ви изглежда болно, че са му деформирани очите или нещо не е наред с походката, всеки родител се пита дали наистина би могло това да е вярно. Попитайте го дали е педиатър, офталмолог, дерматолог или нещо друго, за да прави подобни коментари.

“Не е нормално детето ви да се държи така!” Детето ви плаче и се търкаля по пода на публично място – разбира се, че това ви побърква и вбесява, просто понякога наистина нама какво да се направи. Коментари, че трябва по-сериозна дисциплина биха ядосали всеки родител. Също толкова лошо може да бъде ако непознат даде играчка или сладкиш на детето, за да спре. Това е вид награда за лошото му повечедение и определено няма да помогне за възпитанието му.

“Мога ли да ви помогна с нещо?” Това е въпрос, който всеки родител иска да чуе, когато се качва по стълбите с количка, дете и пазарски чанти, когато стои на касата в магазина и жонглира с детето и всички покупки.

 

Back To Top