skip to Main Content
Уважение лекар пациент

Уважаеми пациенти,

От стартирането на нашата групова практика през месец юни 2015 г., МКЦ „Моят лекар“ е едно от малкото лекарски практики в София, която постоянно записва нови пациенти – както деца, така и възрастни – на фона на други общопрактикуващи лекари, регулярно отказващи регистрирането на нови пациенти.

Щастливи сме, че всеки месец десетки пациенти ни гласуват доверие ние да полагаме медицинските грижи за здравето на семейството им и в допълнение да използват административните услуги, които им предоставят нашите партньори, като:

  • организиране и поддържане на телефонен център за обслужване на клиентите 24/7
  • организиране и поддържане на екип от служители, с цел комуникация относно насоки за административно-социалното обслужване на клиентите
  • управление на процеси, свързани с посещението при лекар на място с цел спестяване на време на пациентите и максимално ограничаване на чакането пред лекарските кабинети
  • поддържане на ресурс за известяване чрез СМС и/или електронна поща (в зависимост от декларираните предпочитания на клиента, като са възможни и двата начина) за важни събития, свързани със здравето както на клиента, така и на негови роднини (профилактични прегледи и др.), както и за административно-нормативни новини, свързани със здравеопазването.
  • организиране и поддържане на възможност за извършване на консултации на езици, различни от български, в това число и превеждане и консултиране на медицинска документация
  • организиране и поддържане на процес за електронно записване на пациенти към общопрактикуващ лекар по смисъла на НЗОК и други

Именно този тип услуги улесняват срещата с Вашия лекар и променят цялостното Ви преживяване.

В ежедневната си работа ние постоянно се стараем да подобряваме както организацията си на работа, така и услугите, които Ви предлагаме. През изминалите месеци успяхме да Ви предложим иновативни услуги, сред които:

  • Възможност за писмена консултация с лекар. Така Вие вече можете да получите професионално лекарско мнение по даден въпрос, без да се налага да ни посещавате на място. Алтернативата на този тип услуга бе общото само-информиране от източници в интернет, където анонимни лица (пациенти, лекари, търговски представители и т.н.), коментират различни казуси.
  • Възможност за провеждане на профилактични прегледи през почивните дни. Вярваме, че тази наша стъпка значително улесни семейното организиране за такъв тип преглед при най-малките ни пациенти, а за възрастните позволи да не се наруши работния им делник.
  • От скоро Ви предлагаме и услуга за телефонна връзка с лекар, за да можете в случай на нужда да обсъдите лично с конкретен специалист или с дежурен лекар всичко, което Ви вълнува относно дадено състояние. Тази услуга е напълно нова и цели да отговори на изразеното от Вас мнение, че бихте желали да се свържете с лекар по телефона.

В контекста на гореописаното, ние очакваме уважение и спазване на установения в практиката ред. Желанието ни е за работа в условия на разбирателство и взаимна емпатия и по тази причина не бихме работили с лица, които накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, както и на други членове на екипа ни. Взаимоотношения, при които едната страна си позволява грубо и дори вулгарно отношение, са нещо което отказваме да приемем. По тази причина, паралелно с новозаписаните пациенти, имаме такива, с които не желаем да работим поради сериозни разминавания в моралните ни възгледи.

В тази връзка бихме желали ясно да посочим, че очакванията на някои от Вас, че избирайки личен лекар по правилата на НЗОК, ще получат всички възможни медицински услуги и сериозен обем административни „безплатно“, са нещо, което няма връзка с обективната действителност.

Вярваме, че подобна нагласа е пречка за едно открито и устойчиво партньорство, към каквото се стремим с всички наши клиенти, избрали да използват услугите на МКЦ „Моят лекар“ и на нашите партньори.

 

Back To Top