skip to Main Content
ваксина варицела

 Най-ефективният начин за предпазване от заразяване с Варицела-Зостер вируса е прилагането на ваксина против варицела. Вече и в България е разрешена употребата на   Варивакс (Varivax).

Ваксината против варицела е с много добър ефект и приложението й се препоръчва при:
 

  • всички здрави деца от 12-месечна възраст, които не са боледували от варицела
  • по-големи деца и възрастни, които не са боледували от варицела, и особено при някои групи рискови професии, като здравни работници, учители и обслужващ персонал в детски заведения (ясли, градини, дневни центрове и др.)
  • здравите членове в домакинствата, в които има болен от левкемия, лимфом, СПИН или други състояния на имуносупресия (лъче-, химиотерапия и др.)
  • при лица, които са имали контакт с болен от варицела, а самите те не са боледували и не са имунизирани против нея. В тези случаи прилагането на ваксина в рамките на 3 до 5 дни след контакта може да предотврати заболяването или да спомогне за по-лекото му протичане
  • при жени, които не са боледували от варицела и планират бременност.


При деца, които не са боледували от варицела, се прилагат 2 дози от ваксината: първата доза е след 12-месечна възраст, а втората – с минимален интервал от 8 седмици. Ваксината се прилага интрамускулно или подкожно.

За пациентите на Поликлиника България Варивакс може да бъде поръчана и доставена в рамките на 24 часа в аптеката на поликлиниката, след предварителна консултация с педиатър и записване на час за ваксинация.

Back To Top