skip to Main Content

Защо йога за бременни?

Защото йога означава свързване.

Бременността е един много вълнуващ етап от живота на всяка жена. Това е началото на пътя на майчинството. Това е период на много промени, нови емоции, радост и известни предизвикателства.

Йога по време на бременността помага на майката да осъзнае женското си начало, да приеме себе си в новото амплоа на майка, и да се свърже с детето си. Защото общуването започва още по време на формиране на плода. Практикуването на йога по време на бременността подпомага справянето с физическите неразположения ( умора, гадене, болки в гърба). Йога подсеща бременната колко е важно дишането както за нея, така и за бебето. Цялостно намалява напрежението, прогонва излишните тревоги и успокоява, балансира, и дава така необходимата на бременната жена почивка. Йога подготвя майката за раждането.

Раждането е процес на физически промени, но е също и дълбоко емоционално преживяване, чийто край е появата на детето във външния свят. Погрешно е да се свързва изцяло с негативни усещания и чувства. И да има болка, но не трябва жената да встъпва в този процес със страхове и лоши емоции. Колкото жената е по-подготвена предварително за раждането (има информация и знае на всеки етап какво се очаква от нея), толкова по-лесно протича раждането.

Какво включва йога практиката за бременни?

Практиката включва :

  1. пози ( асани ) от класическата йога, адаптирани към различните етапи на бремнността. Позите имат различни вариации в случаите на придружаващи заболявания или усложнения на бременността.
  2. дихателни практики – различни дихателни упражнения, които внасят достатъчно кислород за майката и бебето, успокояват ума, тонизират. Овладяването на определени дихателните практики подготвят жената за родилния процес.
  3. упражнения за мускулите на тазовото дъно – укрепват мускулите в долната част на корема, които по време на бременност са особено натоварени. Спомагат за по-лесно раждане, както и за по-бързо възстановяване след раждането ( независимо дали раждането е естествено или чрез Цезарово сечение).
  4. релаксация и медитация – спомагат за осъзнаване на бременността, отпускат тялото, успокояват ума, премахват излишните тревоги, подпомагат връзката с бебето. Практиката включва визуализации, изпяване на мантри, използване на мудри, създаване на положителни утвърждения ( за майката, детето, раждането).

Практиката е с продължителност 75 минути. По време на целия клас се спазва правилото на медицината и на йога ( ахимса) за ненасилие. При първото посещение е нобходимо да дойдете по-рано на практиката за да се запознаем, и да попълните декларация и въпросник за бременността. Въпросника може да попълните и онлайн, след като изчетете целия текст на тази сраница. Без да съм запозната с детайли около здравословното ви състояние и подробности около бременността не мога да конструирам часа. Практиката е пречупена през докторската призма, и има препратки и обяснения от медицината.

За кого е подходяща йога по време на бременността?

За всички ( бъдещи )майки, независимо от това дали са практикували йога или спорт преди бременността. Ще бъдете помолени да попълните предварително въпросник за подробности за бременността, наличие на усложнения и придружаващи заболявания, история за предишни бременности ( успешни и неуспешни), за да може да бъде адаптирана практиката според индивидуалните особености.

Разбира се ако таткото желае да съпреживее част от бременността с майката също може да присъства както и бабата или някоя друга роднина 🙂 
Ако по някаква причина не искате да посещавате груповите занимания, има възможност и за индивидуална практика.

Какво е необходимо за посещаване на класа йога за бременни?

На първо място желание :). 

Удобни дрехи за тренировка (свободни), дреха за наметване отгоре (ако обичате да сте завити по време на дихателните практики). Ако искате може да донесете собствената си постелка (ако имате такава). 

Залата е снабдена с постелки, помощни материали (тухлички), одеала.

Кога ще се провеждат практиките?

Започваме в неделя 17.12.2023 г.

Дните за провеждане на практиките са четвъртък от 17 ч и в неделя от 15 ч.

За всяко посещение е необходимо предварително да потвърдите своето присъствие на телефона на нашия кол център 0887 550 322

Колко струва посещение на йога практиката?

20 лв е единичното посещение. При желание за индивидуална практика цената е 60 лв на посещение.

Малко информация за инструктора

д-р Радка ЛазароваКазвам се Радка Лазарова и по призвание съм лекар. Приктикувам медицина от 15 години. От 10 години съм специалист гастроентеролог. Преди 6 години се докоснах до йога и от тогава я практикувам редовно. Тя ми помага да се чувствам добре. Преди 5 години с партньора ми имахме една неуспешна бременност, прекъснала в 11 г.с. Йога ми помогна да приема, че е трябвало да преминем през това изпитание. 1 година по-късно отново бях бременна, притеснена и радостна едновременно. Слава богу всичко беше наред с мен и детето.

По време на бременността посещавах йога, пилатес, гимнастика за бременни, и се чувствах много добре (както и бебето разбира се). Раждането мина много добре и се възстанових бързо. Постепенно в мен се зароди желанието да предам знанията си и опита си и на други бъдещи майки, и да им помогна в това пътуване. И ето, че вече съм сертифициран инструктор за йога по време на бременността.

За съжаление в България този етап от живота го асоциираме с нещо тежко и трудно ( като започнем от името – БРЕМЕнност), а реално той е магичен. Много жени забързани в ежедневието и грижите не се замислят, че този период е неповторимо изживяване, не си дават нужното време за осъзнаване на щастието, не отчитат, че вече могат да си общуват с детето.

За всички, които усетят, че искат да практикуват, или поне искат да опитат, ще се радвам да се видим, и да споделим йога практика.

Намасте!

Можете да попълните предварителния въпросник онлайн

Back To Top